Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakouské volby, výročí ODS a "kontrola" obcí NKÚ

Víkendové první kolo rakouských prezidentských voleb potvrdilo trend posledních let, že tradiční politické strany v Evropě ztrácí svoje pozice.

Už několik týdnů bylo evidentní, že kandidáti rakouských sociálních demokratů a lidovců (dvou vládních stran) v porovnání s ostatními ztrácí. To se nyní potvrdilo, takže do druhého kola postupují Norbert Hofer(Svobodní) a Alexander Van der Bellen (Zelení). Oba sice do určité míry oslovují i voliče „tabulkově“ pravicové a levicové, ale ve skutečnosti se na tento politický obsah nezaměřují. Tématem prvního kola rakouských voleb byli především migranti (a na rakouské poměry vysoká nezaměstnanost – přes 9 %). Za zmínku stojí rovněž volební účast, která se oproti minulým prezidentským volbám zvýšila o 15 % (na 68 %). Změnu volebního chování v Rakousku bychom neměli brát na lehkou míru. Rakouský politický systém stojí na masovém členství v politických stranách, takže tradiční strany se mohou opřít o statisíce svých členů a jejich rodinných příslušníků. To jim dává určitou jistotu a prostor pro budování dlouhodobého politického programu. Co však zmohou početně maličké strany v České republice? Je evidentní, že univerzální „europolitika“ je v troskách. Voliče přestaly zajímat abstraktní „hodnoty.“ Na podzim to v krajských a senátních volbách poznáme rovněž.

 

„Nejstarší porevoluční strana“ – ODS – oslavila 25. výročí svého založení. Žádných gratulací se jí nedostalo, protože vyjádřit sympatie k ODS, to je dnes vnímáno málem jako přiznání se ke spáchání genocidy: Za všechno zlé může ODS; vše dobré se stalo jí navzdory. Protože tento názor nesdílím a dokonce to vidím právě naopak, zaměřil jsem se na obsah všech těch odsuzujících a kritických textů, které se v posledním týdnu objevily. Lze to shrnout zhruba tak, že s ODS mají problém všichni, nejvíce však její bývalí členové a představitelé. Je pozoruhodné, že právě ti, kteří včas vystoupili (anebo museli odejít z důvodů – řekněme – neudržitelných osobních morálních a majetkových vztahů), se dnes pouští do sžíravé kritiky. Mě na tom fascinuje hlavně to, jak je snadné zaměnit osobní odpovědnost za kolektivní odpovědnost – a přesvědčit o tom všechny okolo. V praxi to funguje tak, že za každou lumpárnu nyní odpovídá strana a všichni její členové, avšak kromě viníka samotného, protože ten už ve straně není. Vznešená slova o pravicových idejích tak často kryjí obyčejné prasácké chování. Smutné je, že ačkoli je to naprosto evidentní, jakoby to nikoho nezajímalo: a nositelům prasáctví se dopřává sluchu.

 

Celkem nenápadně prošel další zákon, který zvyšuje pravomoci státu nad obcemi. Jedná se o voličsky líbivou novelu o Nejvyšším kontrolním úřadě, který nově bude moci kontrolovat hospodaření krajů a obcí. Vypadá to, jakoby stát nedůvěřoval schopnostem renomovaných auditorských firem. Nejde totiž o kontrolu věcné správnosti výdajů, tedy za co přesně obce utrácí svoje peníze – o tom rozhodují zastupitelé, ale o kontrolu formální správnosti, tedy jak se o výdajích účtuje. NKÚ bude objíždět 6250 obcí a měst a bude kontrolovat, zda nezávislá kontrola provedla kontrolu správně. A protože obsáhnout takový objem práce je časově nesmírně náročné, bude muset přijmout asi tak 1000 nových kvalifikovaných zaměstnanců. Výsledkem budou dramatická prohlášení státu o tom, že obce „nehospodaří správně“. Lidé se budou domnívat, že jejich starosta krade. Ve skutečnosti půjde o to, že výdaj za nákup byl zaúčtován na 501, ale měl být zaúčtován na 558, nebo o podobně strašidelnou katastrofu. Stát se zřejmě domnívá, že opozice v obcích a městech je parta dementů, která si nedokáže přečíst ani výsledovku. To samozřejmě není pravda. Je škoda, že si to poslanci myslí.

Autor: Stanislav Blaha | čtvrtek 28.4.2016 8:50 | karma článku: 19,81 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik