Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvlastňování v režii ANO, socialismus v rozvinuté podobě a válka policajtů

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) odstartovala další kolo boje proti církevním restitucím.

Ve veřejném zájmu bychom prý měli přijmout ústavní zákon, na základě kterého za blíže nespecifikovanou úplatu vyvlastníme církevní budovy v areálu Pražského hradu. Údajně by to vedlo ke zvýšení bezpečnosti prezidenta republiky. To je ovšem natolik upocené zdůvodnění, že patrně každý pochopil slova paní ministryně jako předvolební zacílení na levicové voliče. Na tom v podstatě není nic divného, protože Hnutí ANO si s nějakou ideologií nedělá hlavu – berou všecko, co dýchá. Je poměrně bizarní, že se k tématu vyvlastňování majetku přihlásila ministryně za stranu, kterou ovládá největší pozemkový vlastník v České republice. Andrej Babiš dnes vlastní tolik pozemků, jako dříve ty největší knížecí rody. Myslet si, že vyvlastňovat či znárodňovat majetky lze pouze církvi, to svědčí o hodně velké naivitě paní Šlechtové. Těch pár levicových procent by se mohlo hodně nevyplatit. Vlastnictví pozemků je u nás historicky velice ošemetná věc; a proč se nakonec nevrátit k levicové myšlence, že půda má patřit těm, co na ní pracují, že?

Víkendový sjezd KSČM skončil potvrzením Vojtěcha Filipa v předsednickém postu a konstatováním, že socialismus neselhal, pouze nedostal příležitost se dostatečně rozvinout. Dát tomu tehdy ještě chvilku, tak už to tady mohlo být úplně super. Třeba soudruzi ve Venezuele budují socialismus na plné pecky a kvůli tomu si zrovna o víkendu prodloužili ekonomický stav nouze o další tři měsíce. Podle prezidenta Nicolase Madury by toaletní papír někdy v srpnu či září už zase mohl být normálně k dostání. Kdyby to náhodou nevyšlo, tak se znárodní nějaké další podniky. Krása socialismu spočívá v tom, že v jeho „rozvinuté podobě“ ho nikdy nikdo neviděl a ani neuvidí, takže pořád je možné o něm snít. Bohužel se dost často sny mění ve volební realitu, protože každá nová generace voličů se potřebuje o ten svůj socialistický sen pokusit. Vysvětlovat dnešním třicátníkům, že ten venezuelský nedostatek je ve skutečnosti socialistický standard, je úplně zbytečné, protože jim schází ta zkušenost. Před dvaceti lety jsem si naivně myslel, že návrat socialismu nehrozí. Dnes se hrozím toho, že otázka návratu socialismu není „jestli,“ ale „kdy.“

Válka policajtů pokračuje. Žijeme v právním státě, což by mělo znamenat, že zejména silové složky podléhají dozoru a fungují podle pravidel. Není nic nebezpečnějšího, než nikým neřízená policie. Co si má člověk myslet o tom, že podezření z obchodu s informacemi uvnitř police nešetří Generální inspekce policejních sborů (GIPS), ale protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)? Podle zákona trestnou činnost uvnitř policie musí vyšetřovat GIPS, který podléhá parlamentní kontrole. Parta ostrých hochů Roberta Šlachty je sice díky svým zásluhám při likvidaci nejnebezpečnější zločinecké dvojice všech dob Nečas – Nagyová/Nečasová velice populární, avšak v případě policejních akcí by neměl být prvořadý potlesk, ale dodržování zákonných postupů. Dokonce se nebojím říct, že populární policajt může velice snadno přerůst v cosi hodně nebezpečného, obzvlášť když je mu dávána do rukou moc, kterou by nikdy neměl získat. Na to všem je nejsmutnější, že to vlastně vůbec nikoho nezajímá. Poslanci napříč politickými stranami se sice ozvali a vyzvali k podání vysvětlení, avšak tím to tak nějak zhaslo. Ministr vnitra Chovanec se nechal „ironicky“ slyšet, že za těchto okolností – míněno obcházení zákona - by vlastně existence GIPSu byla nadbytečná. To je určitě pravda. Zbývá otázka, kdo teda tu naši policii řídí a kdo ji kontroluje.

Autor: Stanislav Blaha | úterý 17.5.2016 10:59 | karma článku: 23,67 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik