Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důsledky britského referenda, rozstříhání prezidentské standarty a politika Hnutí ANO

Od pátku zůstává hlavním tématem zpravodajství výsledek britského referenda o vystoupení z Evropské unie.

Většina komentářů však pomíjí jeden základní fakt: Je dobře, že referendum proběhlo. A je dobře, že skončilo tak, jak skončilo. Důvodem pro takové tvrzení není nějaká perverzní radost nad tím, že Británie se může rozpadnout, a že se prakticky každou hodinu objevují nové problémy, které britský odchod může způsobit. Důvodem je pravdivost toho všeho. Konečně uvidíme, jak dalece je (či není) současná Evropská unie schopná pochopit a napravit své vnitřní problémy. Budeme svědky vyjednávání nových podmínek. Padnou mýty o tom, nakolik je odcházející člen kryt různými smlouvami. Vlastně to bude celé úplně nová zkušenost. Až dosud se o všem pouze mluvilo, a to často formou tvrzení s ideologickým podtextem. Mě akorát mrzí, že kvůli tomu musela odejít zrovna Velká Británie. Evropská unie není moje země. Je to smluvní celek, který svým členům poskytuje některé výhody (a některé nevýhody). Dokud tento základní fakt nepochopí europolitici v čele s Junckerem, Tuskem, Merkelovou atd., dotud budou odcházet další země. Vraťme EU na úroveň EHS s nepovinnými eurem a Schengenskou smlouvou. Přijdeme sice o tak zvanou vládu EU, ale nepřijdeme už o žádného dalšího člena. A věřím, že v takovém případě Britové nakonec neodejdou.

Opravdu se nestačím divit, jak neuvěřitelně hloupí jsou někteří odpůrci prezidenta Miloše Zemana. Decentralizace moci v podobě rozstříhání prezidentské standarty, kterou právě předvádí skupina Ztohoven, je klasická ukázka arogantního pohrdání symbolikou naší republiky. Údajně má jít o politický manifest, jakože moc v této zemi není odvozována od monarchy či prezidenta, ale vychází z vůle lidu. No jasně, taková chytrácká sdělení nakonec dokázali vypotit i teroristi z německé Frakce Rudé armády nebo z italských Rudých brigád. Taky bychom mohli symbolicky zapálit Úřad vlády – to by byla teprve bžunda, ne? Kdyby na Hradě seděl pořád Václav Havel, nebo dnes třeba Tomáš Halík, tak by si performeři ze Ztohoven žádné standarty nevšimli. Asi by měli na práci nějakou jinou symbolickou akci, ale prezident by pro ně byl ztělesněním moudrého vladaře, který naslouchá nářku prostého plebsu. Co více monarchistického a antirepublikánského bychom mohli najít? Nic. Jednoduše se jedná o akci lhářů, kteří až dosud tvrdili, že prezidentská standarta se někam ztratila. Pokračují v politické válce, která nepomáhá nikomu jinému než Miloši Zemanovi. Svojí trapnou exhibicí posilují šance na jeho znovuzvolení.

Nejnovější politiku Hnutí ANO můžeme v přímém přenosu sledovat v Havířově. Hnutí ANO před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2013 zacílilo na voliče zdecimovaných pravicových stran. Což o to – tomu rozumím. Volební úspěch odstartoval bitvu kariéristů o pozice, na kterou vedení ANO zareagovalo zavedením systému několikastupňového prověřování. Tomu taky rozumím. V průběhu volebního období se Hnutí ANO začalo postupně zaměřovat na voliče levicových stran. To je v praxi realizovaný slib, že se ANO nebude chovat jako tradiční strany, které se snaží zastupovat zájmy svých voličů vždy po celé volební období. Je to extrémně pragmatický přístup, který může fungovat. Pokud to voličům ANO nevadí, tak samozřejmě proti gustu žádný dišputát. Nicméně aby zvolení zastupitelé hromadě přešli pod KSČM, to je už docela silné kafé. Buďto personální politika ANO těžce selhala (a pak je na místě ptát se, proč by úplně stejně mizerná neměla být na všech úrovních – ostatně pražská kauza Krnáčová vs. Kleslová není nikterak vzdálená), anebo je ANO něco jako politická trampolína na jedno použití. Tak či onak to není známka dobré politiky.

Autor: Stanislav Blaha | úterý 28.6.2016 16:03 | karma článku: 22,88 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik