Křišťálově čistý Babiš

7. 02. 2017 9:40:06
Andrej Babiš je čas od času konfrontován se svojí minulostí. Potrápily ho zejména kauzy jeho členství v StB a dotačního podvodu v projektu Čapí hnízdo.

V obou případech se mu podařilo nakonec vyklouznout bez ztráty popularity. Může mu být úplně jedno, jestli přetrvávají pochybnosti, protože přesvědčil tu část veřejnosti, o kterou mu jde. Když se čas od času někdo ke kauzám vrátí, tak to Babiš vyřeší jednoduše mávnutím ruky - to už je přece stará historie.

Co na tom, že nečlenství v StB mu dosvědčili tři důstojníci StB, kteří se kdysi zavázali k tomu, že nikdy neprozradí svoje agenty? Údajně to tehdy zfalšovali, aby vykázali nějakou aktivitu, protože už dlouho nikoho nenaverbovali. Soud v Bratislavě jim to uvěřil, ačkoli odborníci takové vysvětlení odmítli s tím, že falšovat záznamy v několika svazcích současně by bylo nesmírně obtížné, protože s každým záznamem narůstalo nebezpečí odhalení podvodu. Nehledě na to, že pokud to udělali v případě Babiše, asi by takových falešných svazků vedli několik a počet falešných záznamů by tak rostl exponenciálně. Takže buďto si z nějakého těžko představitelného důvodu estébáci za falešného agenta z tisíců jiných možností vybrali zrovna syna z prominentní komunistické rodiny, vyhnuli se odhalení a ještě si na všechno tak dobře pamatovali, že to po třiceti letech mohli dosvědčit u soudu, anebo byl Andrej Babiš agent StB pod krycím jménem Bureš. Soud nás nutí respektovat názor, že se stalo to první.

Co na tom, že Čapí hnízdo veřejně Babiš označil za svůj nejlepší nápad? Dokázal sehrát naprosto neuvěřitelné divadlo, na jehož konci měla být víra v to, že jeho společnost získala dotaci ve výši 50 milionů naprosto legálně, protože v době žádosti o dotaci a v průběhu běhu dotační podmínky nebyla jeho. Babiš jednoduše převedl firmu ze svého majetku do režimu anonymních akcií a po uplynutí nezbytné lhůty nechal tuto firmu zase splynout s jinou svojí firmou. Opět tedy můžeme buďto uvěřit tomu, že se podnikatel ze Slovenska rozhodl podojit erár o 50 milionů, takže vytvořil netransparentní strukturu s anonymními akcionáři, aby na skutečný záměr nebylo vidět, anebo to celé byla jenom nešťastná shoda okolností, kdy dobře míněný projekt všeobecně respektovaného altruisty velkoryse podpořila EU, ale obchodní plán bohužel nezafungoval, takže nezbylo, než aby ho převzala nějaká solventní firma - a shodou okolností zase Agrofert. V tomto případě nás k respektování toho druhého vysvětlení nic nenutí, ale je ticho po pěšině, takže jsme to asi přijali za své.

Tyto dvě kauzy nedokázaly nic o Babišově nevině, ale o naší ochotě přizpůsobit se. Jasně, že to z Babišovy strany není přesvědčivé; no a co? Však po tolika letech je to téma vlastně už passé, takže i kdyby byl agent StB, tak už to nemá žádný význam. (Škoda, že tohle neřekli Simonu Wiesenthalovi, mohl s tím lovem nacistů přestat už někdy v roce 1970 a neprudit.) A to Čapí hnízdo sice trošku podělal, ale spíš proto, že víc přemýšlel o těch zvířátkách, než o transparentnosti finančních toků. Ostatně to dělal v době, kdy ještě vůbec netušil, že někdy vstoupí do politiky. Navíc už byl moc bohatý na to, aby riskoval kvůli pár desítkám milionů.

Za tohoto stavu věcí bude velice zajímavé sledovat, jak se Andrej Babiš vyrovná s jeho nejnovějším problémem v podobě nákupu korunových dluhopisů. Zatím na to jde stejně jako v případě Čapího hnízda, protože se mu to už jednou vyplatilo – mediální masáž, odvádění pozornosti, mlžení. Vždyť všechno je v pořádku, tvrdí Babiš: Agrofert potřeboval hotovost kvůli financování svých projektů na Slovensku a v Německu, takže vydal dluhopisy za 3 miliardy, aby si peníze obstaral. Nabídl za to 6% úrok. Pro Agrofert jsou zaplacené úroky nákladová položka, takže snižují jeho základ daně. Pro kupujícího jsou korunové dluhopisy výhodné proto, že úroky se při výpočtu daně zaokrouhlují na celé koruny dolů. Všechno bylo naprosto legální, navíc korunové dluhopisy zavedl do praxe Mirek Kalousek – Agrofert a s ním stovky dalších pouze následovali stát.

Jenomže všechno je jinak. Agrofert ve skutečnosti žádné peníze nepotřeboval, protože své dluhopisy nikdy nenabídl k volnému prodeji, ale pouze Andreji Babišovi. Dosud se podařilo prodat pouze polovinu emise, což je v případě třímiliardové emise tak obrovský balík, že by to ohrozilo plánovaný tok peněz celého Agrofertu. Nehledě na to, že za dluhopisy musel Babiš zaplatit převodem ze svých soukromých účtů, nikoli z účtů spojených s Agrofertem. Tvrdí, že ty peníze měl, že je mohl vydělat. Možná ano, ale je prostě podezřelé, že veškeré peníze, které kdy vydělal a zdanil, tak vložil do těch korunových dluhopisů, ale zároveň někde získal další více než miliardu z nezdanitelných příjmů. Kde tedy vzal peníze na nemovitosti, umělecká díla, akcie a jiné dlouhodobé investice, které mu vydělaly miliardu, když nepocházely z Agrofertu?

Babiš svoji argumentaci dál rozšiřuje, že se choval stejně jako ostatní, protože ty tři agrofertí miliardy nejsou nic proti celkové emisi všech korunových dluhopisů v roce 2012. To je svým způsobem pravda, protože v tom roce, přesněji řečeno v prosinci toho roku, vydaly své dluhopisy i mnohé další společnosti, a to v celkovém objemu téměř 120 mld. Kč. Ani v roce 2011, ani v roce 2013 už soukromé společnosti prakticky nebyly ve vydávání korunových dluhopisů aktivní. Naopak stát prodával své korunové dluhopisy ve všech třech letech, a to v celkovém objemu téměř 110 mld. Kč. Určitě je správné podívat se, jaké úroky za své korunové dluhopisy v roce 2012 nabízely jiné firmy. V tomto srovnání vychází Agrofert velice dobře, protože některé jiné firmy nabídly i trojnásobný úrok.

Co nám vlastně chce Andrej Babiš říct? Agrofert peníze nepotřeboval, ale úročil méně než jiné firmy, které hotovost taky nepotřebovaly. Takže sice to bylo zneužití zákona (tedy korupce, proti které v ostatních případech Babiš tak hlasitě bojuje), ale asi se máme zabývat jinými kauzami. Kradou přece hospodští. Taky je možné, že je v korunových dluhopisech namočeno tolik důležitých firem a lidí, že to nakonec usne u soudů, které si nedovolí na velkokapitál sáhnout. Prostě jim zase bude o něco líp. A my ostatní se s tím tak nějak smíříme a zase vplujeme o kousek hloub do normalizačních vod. Nebo ne?

Autor: Stanislav Blaha | úterý 7.2.2017 9:40 | karma článku: 34.09 | přečteno: 1392x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 126 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 888

Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...