Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka: Poníženě žádám, pane Babiš…

Premiér vlády Bohuslav Sobotka vyzval prostřednictvím sociálních sítí svého ministra financí Andreje Babiše, aby podal veřejnosti vysvětlení, proč by měla Česká republika zaplatit 22 milionů kvůli Jaroslavu Faltýnkovi.

Poslanec Faltýnek byl totiž v roce 2016 kromě jiného členem představenstva Agrofertu a členem dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF). To Evropská komise (EK) chápe jako střet zájmů, protože SZIF přidělil dotace Agrofertu. Proti rozhodnutí EK se Česká republika odvolala, protože členství v dozorčí radě SZIF nemělo na přidělování dotací žádný vliv. Jak se k tomu postaví EK, to teprve uvidíme, ale to je v této chvíli úplně jedno.
Problém se totiž nejmenuje ani Faltýnek, ani Babiš, ale Sobotka. Jedině on jako premiér vlády České republiky odpovídá za vládu jako celek. Jedině on jako předseda ČSSD odpovídá za politiku jeho strany. Nikdo nenutil sociální demokraty k tomu, aby vládli s Hnutím ANO. Oni sami se tak rozhodli. Andrej Babiš upozorňoval veřejnost, že pokud politická divize Agrofertu, Hnutí ANO, uspěje ve volbách, a bude-li on jako jediný majitel Agrofertu vládnout, bude to znamenat permanentní střet zájmu. Faltýnek je obyčejný pěšák v poli, nicka, který by bez Babiše zůstal zastupitelem za ČSSD v Olomouckém kraji. A to ještě těžko, protože kdyby nebyl kápem v Agrofertu, nebyl by politicky zajímavý ani pro sociální demokraty. Sobotku možná štve, že Faltýnek v roce 2012 z ČSSD vystoupil, aby mohl začít sloužit svému chlebodárci Babišovi i politicky, ale to určitě není důvod k jeho výzvě.
Sociální demokraté začali hrát veliké divadlo. Předkládají voličům falešné dilema, že buďto na podzim ČSSD vyhraje volby, nebo tady začne vládnout Babiš s ODS. A současně Sobotka vyhlašuje, že spolupráce s KSČM je v zásadě už možná i na vládní úrovni, protože čas oponou trhnul a na gulagy a bolševické zločiny se uvnitř sociální demokracie zapomnělo. Zdeněk Fierlinger, který sociální demokracii v roce 1948 předal komunistům, by měl ze Sobotky radost. Levičácké tanečky však panu předsedovi vůbec nejdou. V trojlístku velkých levicových stran ANO – ČSSD – KSČM hrají totiž sociální demokraté tu nejméně výhodnou roli otloukánků uprostřed. 
Komunisté za poslední čtvrtstoletí pochopili, že nejlepší je nevládnout. Mohou vyhlašovat prakticky cokoli, mohou veřejně beztrestně provozovat stalinistickou kreaturu Semelovou a bývalou policajtskou mlátičku Ondráčka a dokonce se mohou veřejně zastávat sadistických zločinců, protože tím v zásadě plní svoji politickou úlohu. S nástupem Babiše a Okamury sice dost hlasů ztratili, ale pořád mají silné půlmilionové voličské jádro zpěváků internacionály a nosičů rudých vlajek. O klasické bolševiky prostě jinak nikdo jiný nestojí, protože většinou je z nich lidem na blití. ANO má pochopitelně přesně opačný úkol než komunisté, protože firmy holdingu Agrofert musí vydělávat. Z čeho by jinak Andrej tahal miliony na korunové dluhopisy? Vládnout jednoduše musí, a to za každou cenu. No a nejjednodušší cesta je zkorumpovat voliče. Pravicoví voliči se korumpují blbě, protože chtějí nižší daně, méně regulace a méně státního přerozdělování. Což o to, nižší daně by bral i Babiš, ale méně státního přerozdělování by připravilo Agrofert o dotace. A to je přesně ten okamžik, ve kterém končí jakákoli diskuse o spolupráci s pravicí. Tím se pro ANO navíc otevírá možnost vzít pod krkem živnostníky, typické pravicové voliče, což fascinuje nejen voliče komunistů, ale i sociálních demokratů. Proč by pak měli chodit ke kováříčkovi, když mohou rovnou ke kováři?
No a ČSSD se s tím musí nějak poprat. Pokud není Sobotka úplně mimo realitu, tak si moc dobře uvědomuje, jak hluboko ještě jeho strana v následujících měsících padne. Naběhl si na vidle, když vzal ANO do party. A teď už z toho nemůže cuknout. Ať udělá cokoli, vždycky nahraje Babišovi na smeč – z vlády ho vyhodit ani nechce, ani nemůže; a vládnout s ním ani nemůže, ani neumí. To je hodně těžká levičácká kocovina. Vzkazy na sociálních sítích nejsou ničím jiným, než výrazem jeho nejhlubšího zoufalství. 
Na druhou stranu problém střetu zájmů Agrofertu se zájmy České republiky je evidentní. To se musí nechat. Zatím se to daří Babišovi prostřednictvím Faltýnka a podobných užitečných zaměstnanců odehrávat, byť to začíná být stále složitější. Dříve nebo později se ukáže, že agrofertí miliardy mají svůj základ hluboko v matrixu, že samy tvoří podstatu toho Palerma. Babiš se zdekuje a někdo jako Faltýnek, ale spíš někdo mnohem ubožejší, to odskáče. Ale nebude to dřív, než ANO skončí v opozici. Upřímně si neumím představit nikoho, kdy by Agrofertu dneska podepsat bianco šek na vládnutí tak lehce, jako to druhdy udělal Sobotka. Pro Andreje Babiše byla koaliční smlouva z roku 2013 nejlepší kšeft, který se mu kdy podařil. A Sobotka se prodal tak levně, že se musí stydět i holky z E55.

Autor: Stanislav Blaha | čtvrtek 23.3.2017 15:30 | karma článku: 24,05 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik