Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

Vítězi gratuluji a věřím, že jeho druhé funkční období bude mnohem smířlivější, jak ostatně slíbil v televizních debatách. Je to zkušený politik, který má podporu voličů. To je hlavní. Demokracie je soutěž, ve které logicky zůstane jedna strana poražena. Miloš Zeman dostal nyní příležitost dokázat, že si váží nejen svých voličů, ale i těch poražených. V průběhu kampaně jsem si však uvědomil jednu opravdu zásadní věc.

Zavedení přímé volby prezidenta byl omyl. V roce 2012, ještě před schválením ústavní změny Senátem, se k tématu vyjádřilo 16 ústavních expertů ze všech našich právnických fakult. Shodli se na tom, že se jedná o nedomyšlený zásah do Ústavy, který může vést k vychýlení rovnováhy mezi mocemi. Nehledě na to, že pro změnu způsobu volby nebyl vůbec žádný věcný důvod. V podstatě se jednalo o reakci politiků na nepříliš důstojnou volbu prezidenta Václava Klause v roce 2008. Byla to první (a poslední) nepřímá volba provedená poslanci a senátory veřejně. Žádný zákon takový způsob volby nepředepisoval a všechny předcházející prezidentské volby proběhly na společném zasedání obou komor Parlamentu tajně. Veřejnosti se prodal mýtus o tom, že přímá prezidentská volba je demokratičtější, protože dojde k posílení prvků přímé demokracie, že povede k většímu zapojení občanů do veřejného dění, a že si to konec konců většina občanů přeje.

Názory ústavních expertů byly oslyšeny dost nevybíravým způsobem. Stejně tak byl smeten ze stolu argument, že přímá volba bude stát 500 milionů. Stojí za shrnutí, před čím tehdy odborníci varovali. Kromě nebezpečného vychýlení moci, čili vytvoření nového mocenského centra stavícího se proti vládě, kritizovali rovněž fakt, že přímo zvolený prezident bude uplatňovat svoji moc omezováním jiných ústavních orgánů. A naznačili i určitou obavu, že přímo zvolený prezident bude muset před voliči nějakým způsobem osvědčovat svoji legitimitu. Jakkoli se všechny jejich obavy stoprocentně naplnily, tak právě ta poslední se dnes ukazuje jako nejvíce problematické. Stvořili jsme ústavní monstrum, které se spíše ceremoniální a reprezentativní funkcí prezidenta už nemá nic společného. Díky prezidentovi je společnost extrémně rozdělená. Prezidentská většina se vymezuje proti menšině, což, bohužel, prezident kvůli svému znovuzvolení, resp. kvůli zájmům svého nejbližšího okolí – jako nesporně politická figura – podporuje.

Měli bychom se vrátit k modelu nepřímé volby. Největší legitimitu má mít v parlamentní demokracii parlament, nikoli prezident. Kdybychom měli prezidentský systém, čili pokud by byl prezident současně předsedou vlády, bylo by to něco jiného. Nemáme však tuto ústavní tradici. A ani by to nebylo rozumné, protože prezidentské systémy obecně tendují spíše k autoritativnějším vládám. Vyhrocená atmosféra posledních týdnů mě opravdu vyděsila. Tolik nenávistných komentářů na obou stranách, to jsme u nás dosud nezažili. Pro mě je to jasný signál, že přímá demokracie může snadno společnost dovést do stavu jakési občanské války. Dobrý politický systém má společnost stmelovat, nikoli rozdělovat. Prezidentské volby skončily a já gratuluji nově zvolenému prezidentovi, kterého budu samozřejmě respektovat. Je to i můj prezident! Zároveň budu jako poslanec Parlamentu České republiky iniciovat vážnou debatu nad návratem k nepřímé volbě.

Autor: Stanislav Blaha | sobota 27.1.2018 16:01 | karma článku: 7,18 | přečteno: 123x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Stanislav Blaha

Andrej Babiš oficiálně zůstává agentem Burešem

Slovenský ústavní soud dal za pravdu Ústavu pamëti národa (ÚPN), že došlo k porušení jeho práva na soudní ochranu a spravedlivé soudní řízení ve věci spolupráce Andreje Babiše s StB.

12.10.2017 v 14:02 | Karma: 31,29 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik