Sobotkova vize evropské armády, Konvičkova dramatizace a turecké námluvy s Ruskem

27. 08. 2016 15:15:48
Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že Evropská unie potřebuje postavit vlastní armádu. Nejspíš si při svém svatém zápalu neuvědomil, že Česká republika neplní ani své finanční závazky vůči NATO.

Zavázali jsme se k ročním výdajům ve výši 2 % HDP, což by aktuálně znamenalo více než 90 mld. Kč. Realita je s bídou poloviční. Armáda těžce bojuje s nedostatkem prakticky všeho v boji použitelného. Nejnověji se uvažuje o nákupu 300 ks obrněných vozidel Titus, ale strategický význam výdaje ve výši 20 mld. Kč spočívá snad jedině v zakázce pro Tatrovku. Jedině, že bychom se chystali na válku v subsaharské Africe. Nehledě na to, že bezpečně vozit vojáky na linii fronty je jedna věc, ale s čím tam budou bojovat a jak se budou chránit, to je věc druhá a samozřejmě důležitější. Potřebujeme například 150 ks samohybných děl, které budou stát rovněž 20 mld. Kč. Pandurů jsme ze známých politických důvodů nakonec koupili jenom polovinu. Nemáme tanky a přepravní kapacity v podobě vrtulníků. Naprosto ostudné je, že vojáci pořád nemají ani neprůstřelné vesty, které budou stát stovky milionů. Takže než se příště pan premiér pustí do válečnické rétoriky, měl by pořádně zamést před vlastním prahem. Jako spojenec je Česká republika v případě války momentálně připravená vydat ostrý diplomatický protest a nasadit na to stovky úředníků. Tedy za předpokladu, že to nepřítele příliš neurazí...

Martin Konvička sehrál v Praze na Staroměstském náměstí opravdu moc pěkné divadlo. Sám se pustil do režie a střihl si i hlavní roli. Bohužel někteří turisté nepochopili český smysl pro humor, takže považovali hru na teroristy za skutečnost. V roce 1938 způsobil Orson Wellespaniku mezi posluchači jeho adaptace Války světů. Zmatení Američané nepochopili, že se jedná o pouhou dramatizaci, takže zprávám o invazi Marťanů uvěřili. Welles to tehdy schytal ze všech stran a dokonce se zvažovalo přijetí zvláštního zákona pro omezení možností rozhlasového vysílání. (Naštěstí se nic takového nestalo.) Do jisté míry se jednalo o sociální experiment, který dokázal sílu masových médií. Někteří lidé jsou ochotní uvěřit čemukoli, co je zdánlivě neuvěřitelné. V současné Evropě je strach z islámu všudypřítomný, a to i v České republice. Toho si musí být vědom nejen Konvička, ale i každý z úředníků, kteří povolili tu frašku sehrát. Přítomní policisté poctivě zaznamenali, že zbraně jsou skutečně pouze neškodné atrapy, a tím to pro ty orgány skončilo. Proč by se měli unavovat přemýšlením nad tím, jestli to někdo nemůže vzít vážně? Pravděpodobnost nepochopení „uměleckého záměru“ však byla v tomto případě tak neobvykle vysoká, že jenom naprostý cynik to mohl nechat dojít tak daleko. Příště bychom si třeba mohli sehrát komedii „atomový hřib nad Pražským hradem.“ Třeba se zase někdo nachytá.

Mám takový nepříjemný dojem, že Erdoganovo nové Turecko je po nepodařeném vojenském puči na cestě mimo struktury NATO. Zatím zůstává všechno při starém a ani neoficiálně to nikdo z Turecka neřekl, ale nelze přehlédnout námluvy s Ruskem a už potvrzené útoky na Kurdy a bojovníky IS. To pomůže ruskému spojenci v Sýrii Asadovi, který se bude moci více soustředit na válku s ostatními soupeři v tom příšerném masakru. A samozřejmě to posílí Rusko jako lokální velmoc. Rusové už spolupracují s Íránci, a to jak na úrovni dodávek vojenského materiálu, tak při využívání íránských vojenských základen. Člověk nemusí být žádný vojenský intelektuál, aby si uvědomil, že vojenské sbližování Ruska, Turecka a Íránu by znamenalo úplnou mocenskou změnu v oblasti Středního a Blízkého východu s dopadem na bezpečnostní situaci v Evropě (na Balkáně). Nesmíme zapomínat ani na závazek vůči Rusku, že v nových státech NATO nebudou rozmístěny nukleární zbraně. Nejen v tom je význam Turecka pro NATO nedocenitelný. Obávám se tedy, že nás čeká poměrně zásadní změna v oblasti zajištění kolektivní bezpečnosti. Tohle jsou výzvy, na které nejenže nejsme připravení, ale ani neexistuje odvaha a chuť je začít řešit. Dokonce mám občas dojem, že vůle podřídit naši bezpečnost ruským zájmům ve veřejnosti nebezpečně narůstá.

Autor: Stanislav Blaha | sobota 27.8.2016 15:15 | karma článku: 18.02 | přečteno: 429x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 22.95 | Přečteno: 381 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 126 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 888

Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...