Stanislav Blaha

Andrej Babiš oficiálně zůstává agentem Burešem

12. 10. 2017 14:02:08
Slovenský ústavní soud dal za pravdu Ústavu pamëti národa (ÚPN), že došlo k porušení jeho práva na soudní ochranu a spravedlivé soudní řízení ve věci spolupráce Andreje Babiše s StB.

A Andrej Babiš má další problém. Dokonce větší problém, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nejdříve k samotnému rozsudku, ve kterém šlo v zásadě o to, že ÚPN se u ústavního soudu bránil nezvykle rychlému – a nestandardnímu! – rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten totiž na začátku roku 2017 připustil jako soudní důkaz výpověď bývalých důstojníků StB, kteří ani nebyli zbavení mlčenlivosti. (Nejvyšší soud dokonce místo toho, aby případ vrátil ke krajskému soudu, tak sám iniciativně vyzval Ministerstvo vnitra, aby dodatečně estábáky zbavilo mlčenlivosti.) Už samotná možnost, že soud v demokratické zemi připustí svědectví důstojníků StB, je skandální. Přitom ÚPN předložil celkem 229 důvodů, že Andrej Babiš, vedený ve svazcích StB pod krycím jménem Bureš, spolupracoval s StB vědomě. Až do dalšího rozsudku tedy platí, že Andrej Babiš, vedený podle zjištění ÚPN hned ve 12 (!) svazcích, byl agentem StB pod krycím jménem Bureš. Pro ÚPN je navíc rozsudek Ústavního soudu průlomový i z jiného důvodu. Na Slovensku už nebude možné žalovat ÚPN za to, že je někdo veden ve svazcích StB. To má samozřejmě logiku, protože ÚPN přece nemůže být odpovědný za svazky StB a údaje v nich, protože není pokračovatelem StB. Bude docela zajímavé, jak si Slovensko s touto novou právní realitou poradí.

Druhý – a z našeho pohledu ještě důležitější – dopad, to bude mít na politickou realitu v České republice. Vedle Čapího hnízda a korunových dluhopisů byla estébácká minulost Andreje Babiše téma, které hned při vyjednávání vládní koalice ČSSD + ANO + KDU-ČSL rozdělovalo společnost. Tehdy poprvé se do věci vložil i prezident Zeman, který se snažil bagatelizovat význam toho, že by nám měli po čtvrt století začít vládnout agenti komunistického režimu. Andrej Babiš od té doby trvá na tom, že nikdy spolupráci nepodepsal, což se rozhodl vyřešit soudně. Spoléhal na to, že slovenské soudy nakonec odsoudí ÚPN za „pomluvu.“ Na začátku roku to vypadalo jako hotová věc. Nyní se to vrátilo do hry. A pro Andreje Babiše to má v zásadě ještě nepříjemnější pachuť: Na začátku čelil obvinění, že byl estébák, nyní čelí kromě toho i podezření, že vědomě a opakovaně lhal. To on nyní musí prokázat, že všechny záznamy v řadě svazků StB někdo zmanipuloval. Přitom z vyjádření nejen slovenských, ale i českých odborníků jasně vyplývá, že tak masívní manipulace ve svazcích je téměř vyloučená.

Takže nám, dámy a pánové, do voleb vstupuje nový faktor. Za ANO se z pozice lídra uchází o zvolení člověk, u kterého je téměř vyloučené, že by nebyl lhář (tehdy kromě toho, že je u něho téměř jisté, že byl estébák). Což o to, na volby samotné to asi nebude mít dramatický dopad, protože voliči ANO jsou připravení Andreje Babiše podporovat snad za každou cenu. Ovšem při povolebních vyjednáváních to řádně zamíchá kartami. Osobně se těším na to, kolik se najde zájemců o jednání s pravděpodobným lhářem.

Autor: Stanislav Blaha | karma: 31.29 | přečteno: 1109 ×
Poslední články autora